Balletje Balletje

Balletje Balletje.

Het spel is voor iedereen wel bekend denk ik, we hebben drie bekertjes en onder 1 bekertje zit het balletje. De bekertjes worden door elkaar gezet en dan mag  men kiezen waar het balletje onder ligt.

Wat we met de hond gaan doen is ongeveer het zelfde.
Wat hebben we nodig?
-3 plastic bekertjes/potjes/bakjes.
-1 item dat er onder kan.(Ik gebruik een klein afsluitbaar zakje waar je bv Kruidnagel in kan doen.)
-De klikker
-De beloning

Stap 1
We gaan als volgt beginnen we nemen 1 plastic bakje en zetten deze op zijn kop met het zakje met kruidnagel er onder. Kruidnagel heeft genoeg geur om snel onder het bakje vandaan te komen.

Dan halen we de hond er bij en wachten af wat hij/zij doet.
Aangezien ze vaak nieuwsgierig van aard zijn zullen ze bij het plastic bakje gaan kijken en snuffelen. Op het moment dat de hond bij het bakje snuffelt klik en belonen.
Dit herhalen we 1keer. Let op je timing bij het klikken dat de hond wel zijn neus bij het bakje heeft. Dan is het einde sessie, tussen sessies minimaal 15 minuten pauze.
Gaat de hond niet naar het bakje toe tik dan met je vingers even op het bakje om het voor de hond interessant te maken.
Na meerdere sessies gedaan te hebben en je hebt het idee dat de hond snapt wat de bedoeling is kan je naar de volgende stap.

Stap 2

Als de hond lekker elke keer naar dat bakje toe gaat dan geef je het commando zit of af aan de hond zodat hij/zij naast het bakje zit of ligt. Lukt dit dan klik je en belonen.
Ook dit herhaal je maar 1 keer per sessie.
Dit doen we ook meerdere sessies. tot de hond automatisch gaat zitten of liggen naast het bakje na dat hij/zij aan het bakje heeft gesnuffeld. Loopt de hond op het bakje af en gaat hij gelijk liggen zonder aan het bakje te snuffelen dan moeten we een stapje terug, dus klikken als de hond aan het bakje snuffelt.
Als het wel goed gaat en de hond snuffelt eerst aan het bakje en gaat dan zitten of liggen dan kunnen we naar de volgende stap.

Stap 3
We zetten nu in plaats van 1 bakje, 2 bakjes neer. Zet ze ruim uit elkaar zodat je goed kan zien of de hond bij het juiste bakje gaat zitten of liggen. We halen dan de hond er weer bij en wachten wat de hond gaat doen. Op het moment dat de hond bij het juiste bakje snuffelt en gaat zitten of liggen word er geklikt en beloont. Dit doen we ook maximaal 2 keer en dan stoppen we.  Na dit meerdere sessies gedaan te hebben en het gaat goed dan kunnen we weer een bakje er bij zetten.  Uiteindelijk kan je een oneindig aantal bakjes neerzetten en de hond het juiste bakje er uit laten zoeken.

Succes!!

1 opmerking: