Apporteren 2

De hond rent er achteraan pakt het blok op en rent daarna heel hard weg met zijn blok.

Ik ga er vanuit dat u het volgende onderwerp al gelezen hebt, zo niet doe dat als nog:

Apporteren

Bij honden die al direct het blok halen en daarna wegrennen met het blok in de mond kunnen we op 2 manieren de hond voorkomen weg te rennen met het blok.
Daarna kunnen we het perfectioneren tot het door u gewenste. Dit is belangrijk, u wilt graag iets met uw hond doen en als u het goed genoeg vind is het goed genoeg.

Mijn doel heb ik in het artikel Apporteren uitgelegd en dat ga ik nu dus bespreken.

Zorgen dat de hond bij u komt met het blok in de mond.

In eerste instantie ga ik kijken als ik de hond roep, zonder dat er ook maar een blok in de buurt is, wat de hond doet.
Komt de hond dan gewoon zonder problemen, prima.
Komt de hond niet dan gaan we het blok dus ook nog niet gebruiken. Op dat moment wil ik u verwijzen nar mijn andere Blog Honden en opvoeding naar de praktijkvoorbeelden. Hierin staat ook het praktijkvoorbeeld Hier komen op commando.
Zorg eerst dat de hond dit goed onder de knie krijgt en kijk dan of de hond wel wil terug komen met het blok. Lukt dit dan kunt u verder met het artikel Apporteren 1. Lukt dit niet dan gaan we verder als hieronder.

Wat hebben we nodig:
-Lange lijn(5 meter minimaal) en halsband.
-Apporteerblok/Dummy of Speeltje.
-Klikker
-Beloning
-Veel geduld

Sessies maximaal 2 herhalingen, tussen sessies minimaal 15 minuten pauze. Afwisselen met al andere bekende oefeningen of spelletjes is goed voor de stimulans.
Nu kunnen we op 2 manieren verder gaan.
1 We doen de hond aan de lange lijn.
2 We doen de Dummy of het speeltje aan de lange lijn (het blok zit geen bevestigings mogelijkheid aan).

De uitvoering verder is het zelfde.

Stap 1

We zijn blij met het feit dat de hond achter het blok aangaat dus dat gaan we op dit moment ook nog niet veranderen. Wat we graag willen is dat de hond het blok terug brengt.
Dat gaat als volgt.
Of we doen de Hond aan de lange lijn of de Dummy. Ik doe de hond  aan de lange lijn, komt op het zelfde neer, maar aan het  blok dat ik heb zit geen bevestigings mogelijkheid voor de lange lijn. 
We gooien het blok weg (niet verder dan de lengte van de lijn.), de hond haalt het op en wil er vandoor gaan. Dit word nu verhinderd door de lange lijn, die wij in onze handen hebben.

Wat we nu doen is het volgende.

We wachten tot de hond de lijn ontspant. dan geven we de hond het commando hier. Als het hier commando er goed in zit dan komt de hond nu. Met of zonder het apporteer voorwerp, maar de hond komt nu. Komt de hond met voorwerp, dan klikken en  belonen. Komt de hond zonder voorwerp helaas geen Klik en dus ook geen Beloning.

Waar we wel voor zorgen is dat op het moment dat de hond komt en de lijn korter word. Dat wij die overgebleven lengte verkorten om te voorkomen dat de hond eventueel weer de andere kant op kan om het spelletje er van te maken.

Als de hond terug komt met het voorwerp in de mond, dan herhalen we dit in meerdere sessies. Gaat dit goed dan kunt u overstappen met de oefening zoals beschreven in Apporteren1. Houd er wel rekening mee dat u tijdens die gehele beschrijving de Hond of de Dummy aan de lange lijn houd. Afbouwen van de lijn word in een apart artikel weergegeven. Komt de hond zonder blok terug gaan we naar stap 2 in dit artikel.

Stap 2

De hond komt dus wel terug maar laat het voorwerp liggen.

Aangezien de hond wel geintresseerd is in het voorwerp en het ook oppakt gaan we dat als basis neerzetten.

We doen de lange lijn weer aan de hond of het voorwerp en gooien het voorwerp weer maximaal lijnlengte weg.
De hond gaat er achteraan pakt het op en wil weer wegrennen. dit gaat niet want de hond-voorwerp zit aan de lange lijn. Wij wachten tot de hond de lijn ontspant en op dat moment klikken we en belonen.
Dit herhalen we meerdere sessies.

Nu kunnen we na een aantal sessies de volgende mogelijkheden hebben.

1 De hond heeft het voorwerp in de mond en de lijn is ontspannen, wij klikken en de hond komt de beloning halen met het voorwerp in de mond.(ten tijde van de klik is de hond dus nog op afstand, met het voorwerp in de mond.)

2 De hond heeft het voorwerp in de mond en de lijn is ontspannen, wij klikken en de hond komt de beloning halen zonder het voorwerp mee te brengen.(ten tijde van de klik is de hond dus nog op afstand, met het voorwerp in de mond.)

In  optie 1 hebben we geluk, hier doen we dan ook iets wat je normaal niet doet.
Als de hond bij ons is gekomen met het voorwerp in de mond, dan klikken we nog een keer. Denk er om klikken als het voorwerp nog in de mond is.

Stap 3

Wat we nu doen is op het moment dat de hond de lijn ontspant wachten we nog even.

Er bestaan nu weer wat verschillende mogelijkheden.
1 De hond doet 1 stapje dichter bij richting u met het voorwerp in de mond op dat moment klikken we en de hond mag de beloning komen halen. Gebeurd dit met het voorwerp in de mond zoals in stap 2 beschreven dan krijgt de hond weer die extra klik en kunnen we door naar stap 5.
Komt  de hond zijn beloning halen zonder voorwerp in de mond gaan we verder met stap 4.
2 De hond laat het voorwerp vallen.  Nu gaat u terug naar stap 2.

Stap 4
We hebben nu een hond die bij 1 stapje  dichter bij doet met het voorwerp in de mond.
Dit herhalen we meerdere sessies. Als dit echt goed gaat kijken we of we kunnen wachten op Stapje 2 erbij.  dit bouwen we langzaam uit met elke keer een stapje er bij tot de hond ons zit met het blok in de mond en wij hebben het blok vast.

Stap 5

We doen de hond of het voorwerp weer aan de lijn, gooien het voorwerp maximaal lijnlengte weg en wachten wat er gebeurt. Komt de hond met het blok naar ons toe, klikken en belonen. Lukt dit niet dan gaan we een stap terug naar stap 4 of zelfs stap 3. Dit is afhankelijk van wat de hond doet.

Let ook op dat u niet te snel wilt.

Gaat het wel goed , dan gaan we dit in meerdere sessies herhalen en als u er van overtuigd bent dat het echt goed gaat kunt u door met het artikel  Apporteren 1
, wel met dien verstanden dat de lange lijn tot aan het einde van Apporteren 1 aan de hond of het voorwerp blijft.
Het afbouwen van de lijnhulp word in een ander artikel weergegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten