Apporteren 3

Apporteren 3

De hond rent er achteraan pakt het blok op en gaat liggen kauwen op het blok.

Ik ga er vanuit dat u het volgende onderwerp al gelezen hebt, zo niet doe dat als nog:

Apporteren

Bij honden die achter het blok aangaan en daarna op het blok gaan liggen kauwen gaan we eerst zorgen dat de hond altijd komt als we de hond roepen.
Daarna kunnen we het perfectioneren tot het door u gewenste. Dit is belangrijk, u wilt graag iets met uw hond doen en als u het goed genoeg vind is het goed genoeg.

Mijn doel heb ik in het artikel Apporteren uitgelegd en dat ga ik nu dus bespreken.

Zorgen dat de hond bij u komt met het blok in de mond.

In eerste instantie ga ik kijken als ik de hond roep, zonder dat er ook maar een blok in de buurt is, wat de hond doet.
Komt de hond dan gewoon zonder problemen, prima.
Komt de hond niet dan gaan we het blok dus ook nog niet gebruiken. Op dat moment wil ik u verwijzen naar mijn andere Blog Honden en opvoeding naar de praktijkvoorbeelden. Hierin staat ook het praktijkvoorbeeld Hier komen op commando.
Zorg eerst dat de hond dit goed onder de knie krijgt en kijk dan of de hond wel wil terug komen met het blok.  We hebben dan 2 mogelijkheden de hond komt zonder het blok terug of de hond komt met het blok terug. Komt de hond met het blok terug dan kunt u verder met het artikel Apporteren 1. Komt de hond zonder blok terug dan gaan we verder als hieronder.

Wat hebben we nodig:
-Apporteerblok/Dummy of Speeltje.
-Klikker
-Beloning
-Veel geduld

Sessies maximaal 2 herhalingen, tussen sessies minimaal 15 minuten pauze. Afwisselen met al andere bekende oefeningen of spelletjes is goed voor de stimulans. 


Stap 1


We zijn blij met het feit dat de hond achter het blok aangaat dus dat gaan we op dit moment ook nog niet veranderen. Wat we graag willen is dat de hond het blok terug brengt.
Dat gaat als volgt.
We gooien het blok weg, de hond gaat er heen, pakt het blok en voor dat de hond de mogelijkheid krijgt om er op te kauwen klikken we en belonen. Let wel goed op dat u klikt op het moment dat de hond het blok in de mond heeft, nog staat en er niet opkauwt. De hond zal nu komen om de Beloning te halen.

Hierbij kan het zijn dat de hond het blok mee neemt het kan ook zijn dat de hond het blok laat liggen.

Komt de hond zonder blok dan krijgt de hond enkel de verdiende beloning voor het oppakken van de blok. We gaan dan verder met stap 2 van dit artikel.
Als de Hond het blok meeneemt en de hond is bij ons , dan klikken we nog een keer(let weer op dat de hond het blok in zijn/haar mond heeft tijdens de klik.) en dan belonen.


Stap 2

De hond komt dus wel terug maar laat het voorwerp liggen.

Aangezien de hond wel geintresseerd is in het voorwerp en het ook oppakt gaan we dat als basis neerzetten.
We herhalen de Oefening meerdere sessies.
Dus gooien het blok weg hond rent er heen pakt het blok op en wij klikken voordat de hond gaat liggen kauwen op het blok.

Als er vertrouwen komt van u kant dat dit goed gaat gaan we door naar stap 3.

Stap 3


Elke keer als we dus het blok weggooien rent de hond er achteraan en pakt het op.
Hier hebben we ook elke keer voor geklikt en beloont.
Mocht het zo zijn dat de hond bij het ophalen van de beloneing het blok meeneemt klikken we daar ook voor. (het is normaal zo dat je na elke klik een beloning geef, maar in dit geval heb je dus 2 keer geklikt en dan komt de beloning pas.)
 
Er bestaan nu weer wat verschillende mogelijkheden.
1 De hond komt met het voorwerp in de mond op dat moment klikken we en de beloning volgt, we gaan dan naar stap 4.
2 De hond Komt maar laat het blok vallen.  Nu gaat u terug naar stap 2.

Stap 4

De hond komt nu met het voorwerp in de mond, dit herhalen we in meerdere sessies en stappen over naar het artikel Apporteren 1.

We gaan nu het volgende doen.
We gooien het blok weg en de hond gaat er achter aan en pakt het blok op. In plaats van dat we direct klikken roepen we hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten